sobota 4. dubna 2015

Maková bábovka s lentilkami a džemem (Makovka)

 S radostí vám přináším první tip na sladkou dobrotu ke kafíčku. Jelikož jsou Velikonoce je pochopitelné, že většina z vás už doma peče beránky a mazance. Osobně jsem však sáhla během letošních svátků po tradiční bábovce, jelikož na beránka nemám formu a na mazanec zase nervy.
 Jedná se o kombinací tradičního rodinného receptu na bábovku, který se u nás dědí z generace na generaci, a který je pravděpodobně ve všech rodinách stejný :-). Ale, abych jej trošku zmodernizovala doplnila jsem ho o mák a lentliky.  Opravdu nejsem zdatná kuchta buchta ani gastronomický mág, a proto si myslím, že když jí dokážu splácat já, tak  to zvládne upéct opravdu každý. Sama za sebe přiznávám, že mě nebaví při pečení vážit suroviny, takže používám jednoduchou, léty osvědčenou míru a to sice "hrnek".


 Co je třeba:
 3 vejce
 2,5 hrnku polohrubé mouky
 2 hrnky hnědého cukru
 1 hrnek mléka
 1/2 hrnku oleje
 1/2 prášku do pečiva
 1 hrnek máku, džem (osobně jsem zvolila lesní plody)
 čokoládová cukrářská poleva/čokoláda na vaření, lentilky.

 Jak se to splácá:
 Vajíčka si rozdělíte na žloutky a bílky, přičemž žloutky vyšleháte s cukrem a z bílků vyšleháte sníh. Do směsi vzniklé ze žloutků a cukru pomalu přiléváme mléko, pak olej a následně přidáme suché suroviny (mouka, prášek do pečiva, mák) a vše důkladně promícháme. 
 Jako poslední pomalu vmícháme sníh. Do vymazané a vysypané formy (stačí kus Hery a vysypat polohrubou moukou) nalijeme asi polovinu těsta. Lžičkou pak přidáme džem (množství záleží na vás, osobně jsem dala 4 lžičky). Díky džemu je bábovka krásně vláčná. Pak už jen dolijeme zbytek těsta a dáme péct na cca 45 minut při 170 °C, ale nejlepší kontrolou je samozřejmě suchá špejle :-). 
 Až se vám bábovka upeče a úspěšně vyklopí ozdobte jí čokoládovou cukrářskou polevou (nebo čokoládou na vaření) a lentilkami. 
 Toť vše. U nás doma se setkala s pozitivním ohlasem a ke kafíčku a počteníčku je to výborná volba. 
Emča

Žádné komentáře:

Okomentovat