pondělí 24. října 2016

Dýňovka (dýňová bábovka)

 Miluju barvy podzimu... Tu krásně teplou oranžovou, která se mísí se sytě žlutou a pomalu spolu splývají v červené odstíny zapadajícího slunce. Dřevěné pulty na trzích i plastové přepravky vietnamských překupníků potravin se zaplavují dýněmi :-) A to byla letos velká výzva i pro mě. Takže dámy a pánové, představuji vám dýňovou bábovku.

Co je třeba:

250g hladké mouky
200g cukru
1 menší dýně
1 pytlíček skořicového cukru
1 hrnek mléka
1 lžička prášku do pečiva
1 čokoládová tuhá poleva v pytlíku (no jo ženy, nemám všechno bio, raw ani glutenfree :-))
2 lžíce medu
2 hrstky mandlí
2 menší mrkve
3 lžíce oleje
4 lžičky skořice
špetka muškátového kvěu
špetka soli

Jak se to splácá:
 Nejprve je třeba si vydlabat dýni. Nahoře jí rozkrojíte a poté lžící vydlabete semínka a dužinu, která je se semínky spojená. Semínka si můžete opražit a použít je na zdobení, pokud budete chtít. Poté dýni nakrájíte na menší kousky a i se slupkou ji dejte vařit do hrnce s vodou do změnknutí. Zatímco se vám bude dýně hezky vařit, můžete si připravit těsto na bábovku.
 Oddělíte žloutky od bílků z nich vyšleháte sníh. Do bílků před šleháním přidejte špetku soli, sníh potom lépe drží. Žloutky utřete s cukrem a medem do pěny, poté přidáte mouku, skořicový cukr i skořici, prášek do pečiva, muškátový květ a mléko a vše důkladně promícháte. Dále si nastrouháte mrkve, které následně přidejte do těsta spolu s najemno nasekanými mandlemi.
 Dýně nám musí nejprve vychladnout než s ní začneme pracovat. Když se tak stane odkrojíte slupku od dužiny, nakrájíte kousky na kostičky a rozmixujete je na pyré (nejlépe tyčovým mixérem). Toto pyré následně přilejte do připraveného těsta na bábovku a opět důkladně promíchejte. Na závěr po malých dávkách přidávajte sníh.
No a na bábovku máme zaděláno :-). Teď už stačí jenom těsto nalét do vymazané a vysypané formy a péct na 180°cca 45 minut. Kuchyň se vám během pečení krásně provoní skořicí a podzimem. Po vychladnutí jí s něhou a láskou zalijte čokoládovou polevou a ozdobte ji podle své fantazie. Já jsem zvolila trošku nadrcených mandlí, ale klidně můžete použít opražená dýňová semínka.
 Tak se do toho pusťe a nezapomeňte dát vědět, jak se vám povedla. Já osobně se jí tedy nemůžu nabažit.
Ema, která bude dýně používat v kuchyni asi častěji :-)


Žádné komentáře:

Okomentovat