Co bude potřeba:
250 g polohrubé mouky
125 g cukru krupice
125 g másla (opravdu je to s ním lepší než s herou :-)
1 vejce
2 lžičky prášku do pečiva
1 špetka soli
5 lžic mléka
- toto je základ těsta na sušenky, který si pak můžete libovolně upravit podle sebe
Čokoládové s kokosem
polovina čokolády na vaření
5 lžic kokosu
Ovocné s rozinkami
hrst rozinek
2 lžičky džemu/marmelády
Jak se to splácá:
Tak ženy, je to velmi jednoduché. Nejprve si dáme rozpustit máslo. Opatrně s mikrovlnnou troubou, aby vám krapet to máslo nevybouchlo, jako se to stalo naproprvé mě :-) Následně jej utřeme s cukrem a vejcem do pěny. Poté přidáme mouku, prášek do pečiva, sůl a na závěr podle potřeby mléko. Těsto se mi totiž podle původního receptu zdálo poněkdu sypké, a tak jsem do něj přilila trošku mléka, aby se všechny ingredience krásně spojily. Poté si těsto můžete upravit podle fantazie a chuti (já v první várce přidala čokoládu a kokos, a o dva dny později rozinky a džem).
Těsto by mělo mít takovou konzistenci, aby se dalo lehce tvarovat do kuliček, aniž by se vám lepilo všude možně. V původním receptu píší, že máte sušenky péct ve tvaru kuliček, že se prý během pečení roztečou do tvaru sušenek. Osobně jsem to neriskovala a rovnou jsem z kuliček vytvarovala menší placičky.
Sušenky jsem pekla při teplotě 200 stupnů 15 minut. Určitě si to ale Kávařky ohlídejte, jelikož v původním receptu píší 20 minut a mě se zdálo, že se již po 15 minutě připalují. Jak ale podotýkám, každá máme svoji jedinečnou troubou, která má svoji vlastní hlavu a je třeba ji přeci jen kontrolovat :-)
Musím se přiznat, že sušenky měly neuvěřitelný úspěch. Hned první den po pečení jsem je vzala kolegyním do práce na snídani a o dva dny později ke svačině. I Honey mi je pochválil, jako luxusní pišingr :-) A tak jsem se rozhodla, že místo buchet a koláču asi vždy pro většinu návštěv budu péct tyhle úžasné sušenky.
Emča, která hodlá být v Javorovce sušenkovou královnou :-)
PS: určitě je vyzkoušejte a dejte vědět, jak se povedly
Žádné komentáře:
Okomentovat